dimarts, 22 d’abril de 2014

Setmana Santa i els costums

 Origen de les processons

Les tradicionals processons que veiem per Setmana Santa tenen el seu origen en les processons que , des de l'antiguitat , es realitzaven en tots els pobles i religions . Els jueus ja realitzaven processons per Pasqua , Pentecosta i les Festes dels Tabernacles , i els primers cristians es reunien per portar els cossos dels màrtirs fins al Sepulcre . Pot ser això sigui el motiu de que tregin les processons i simbolitza que treuen a Jesús (que es pot considerar un màrtir) en motiu penitencial i netejar els seus pecats.

És cert que les processons de Setmana Santa , tal com es realitzen a Espanya tenen una gran similitud amb les celebracions dels triomfs romans i és possible que, després del Renaixement , algunes d'aquestes ornamentacions de triomf s'anessin incorporant al ritual processional .
Significat de les processons

La participació en una processó significa un homenatge i un reconeixement públic a Jesús , a la Verge o als sants que són portats a camina .

En la Setmana Santa , a més , hi ha un un motiu penitencial : els penitents procesionan per netejar els seus pecats i mostrar públicament el seu penediment . Les llums que porten mostren que caminen cap a la llum que és Crist i sent un acte públic de fe , és una de les més sublims manifestacions externes i públiques amb les quals es demana millorar.

La manifestació privada de la fe passa a ser pública i els carrers es converteixen en una Església . D'aquí el engalanament de les cases , l'adorn dels balcons i el silenci que recorre cadascun dels racons de la Setmana Santa .
Video Setmana Santa preocessons a Sevilla 

Altres celebracions.


Es tipic menjar torrijas en setmana santa.
Es tipic no menjar carn el divendres sant. Sobretot a catalunya es celebra el dia de la mona, que es un tortell o simplement figures de xocolata que els padrins regalan al seus fillols.

La mona de Pasqua és un aliment típic de les regions murciana, valenciana, catalana, aragonesa i castellanomanxega. Un aliment similar, denominat tortell o "roscu" de Pasqua i que es serveix en aquests dates és típic a Astúries i Galícia. És una coca de la Pasqua, la degustació simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada