dimecres, 19 de març de 2014

DIA DEL PARE.

Dia de Sant Josep és el dia , actualment no festiu , en el qual se celebra el dia del pare . Correspon al 19 de març. Es tracta d'una festa antiga que recentment, per paral·lelisme, ha inspirat la creació d'un dia de la mare, que se celebra el primer diumenge de maig .D'acord amb el cristianisme, Josep és el pare adoptiu (el " biològic " seria Déu ), de Jesús.

ORIGENS DIA DEL PARE:

Potser moltes persones poden pensar que la celebració del dia del pare va sorgir només per a comercialitzar alguna data o bé per vendre alguns productes , però no, ja que la idea va sorgir amb una altra intenció.

 La idea d'aquesta celebració va sorgir gràcies a la senyora Sonora Smart Dodd, de Washington, Estats Units, qui volia d'alguna manera reconèixer al seu pare que es va fer càrrec de tots els seus fills en morir la seva esposa. 

Va ser en l'any de 1909 quan la senyora Dodd va fer aquesta proposta sense obtenir bones notícies i va anar fins el 19 de juny de 1910 a Spokane, Washington va ser quan es va celebrar per primera vegada el dia del pare.Ja adulta, Sonora va veure en el seu pare un home valerós, afectuós i desinteressat, que havia realitzat tot tipus de sacrificis per treure endavant la seva família.

A causa de que el seu pare havia nascut al juny, Sonora va escollir el 19 de juny de 1910 com data per celebrar el Dia del Pare en honor al seu.El 1924 el president Calvin Coolidge va recolzar la idea i convertir el Dia del Pare en una celebració nacional. 

Finalment el 1966, el president Lyndon Johnson va signar una proclamació presidencial que declarava el tercer diumenge de juny com a Dia del Pare als Estats Unit.

 La majoria de països del continent americà es van sumar també a aquest festeig.

 A Amèrica Llatina se celebra el Dia del Pare cada tercer diumenge del mes de juny , on es festeja als oncles, avis i pares en general. 
A Espanya ia gairebé la majoria de tots els països , el dia del pare és el 19 de març amb motiu de la festivitat de Sant Josep, el pare de Jesús .


A Catalunya , és tradició aquest dia menjar crema catalana, que per aquest motiu es diu també crema de Sant Josep . En canvi, en molts països catòlics el 19 de març, Dia de Sant Josep, és un gran esdeveniment . Sant Josep era el ''pare'' de Crist, d'aquí que s'hagi escollit aquest dia per celebrar el Dia del Pare.A Espanya el dia 19 de març també es celebra el Dia del Pare i és un dia molt important. Es felicita als pares i també a les persones que es diuen Josep o Josefa. Aquestes felicitacions de vegades van acompanyades de petits regals, encara que normalment es donen postals i aquest dia es celebra en família.

Cal destacar la celebració que es fa a València, on les falles són l'element festiu més destacable. Les falles són monuments o escultures artístiques , satíriques o grotesques sobre qualsevol cosa, persona, esdeveniment, etc. Bastant desafortunat per cridar l' atenció dels ulls crítics dels fallers. Totes les escultures són cremades la nit de Sant Josep, excepte la guanyadora del concurs de falles que és indultada.


 Video fallas de Valencia

Tradicions a Àsia  

A Filipines es festeja el tercer diumenge de juny.


Al Japó és anomenat "chichi no hi" i es festeja el tercer diumenge de juny.  

A la República de Turquia és anomenat "babalar günü" i es festeja el tercer diumenge de juny.  

Tradicions a Amèrica

En l'Argentina el primer festeig es va realitzar un 17 de agost de 1958, en honor a José de Sant Martín ( dia en què mor ) , considerat "Pare de la Pàtria " . Però també es festeja el tercer diumenge de juny , com en altres països .

 
A Bolívia i Hondures es festeja el 19 de març , dia de Sant Josep segons la tradició catòlica ( sant patró dels fusters ), segons la Bíblia , Josep, el pare de Jesús , era fuster .
Al Brasil se celebra el segon diumenge d'agost .


A Xile es festeja per costum el tercer diumenge de juny . No obstant això , la data oficial és el 19 de juny.


A Cuba se celebra el tercer diumenge del mes de junio.


Als Estats Units el primer dia del pare va tenir lloc a Washington el 19 de juny de 1910. Es van celebrar misses com homenatge als pares en altres ciutats dels Estats Units . Oficialment se celebra a tots els Estats Units des de 1924 , quan el president Calvin Coolidge , el va declarar com a celebració nacional . El 1966 el president Lyndon B. Johnson va signar una proclamació que declarava el 3r . Diumenge de juny com a data per a la celebració del dia del pare .


A Guatemala i a El Salvador el festeig és el 17 de juny.


A Equador es va festejar per primera vegada el 23 d'agost de 1957 i se celebra cada any el tercer diumenge de juny . Les setmanes prèvies els nens dediquen a l'escola unes hores al dia a un regal per als seus padres.


A Panamà es festeja el tercer diumenge de juny .


En el Perú es commemora el tercer diumenge de juny , en aquest dia les famílies acostumen reunirse.


A la República Dominicana se celebra l'últim diumenge de juliol.


A Veneçuela es festeja el tercer diumenge de juny .


A Colòmbia , Costa Rica , Mèxic i Paraguai es festeja el tercer diumenge de juny .


A Nicaragua La primera celebració del 23 de juny com " Dia del Pare Nicaragüenc " es va realitzar en 1960.4 Com en el cas del "Dia de la Mare Nicaragüenc ", fins l'any 2012 no va existir cap decret legislatiu o executiu que fixés aquesta data com un merescut reconeixement social i de promoció a la paternitat responsable, també la celebració del Dia del Pare és ocasió propícia per reforçar els valors i conductes de paternitat responsable , així com per destacar exemples d' pares complidors .Cada any el 23 de juny és la data escollida a Nicaragua per honrar, expressar afecte i reconeixement social als homes que compleixen amb les seves responsabilitats familiars de pares. A aquells homes que estan, o han estat, al costat de les seves filles i fills donant-los suport efectivament en el seu desenvolupament i criança. Per mera coincidència, a partir de 1980 es va associar el 23 de juny -Dia del Pare Nicaragüenc- a la commemoració del natalici de Carlos Fonseca Amador, un destacat revolucionari i intel · lectual .


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada