dimarts, 7 de gener del 2014

Barri Gotic

Pl. Sant Jaume i voltant 

Punt on s'encreuaven els dos carrers principals de la ciutat romana, actualment alberg de les dues institucions més importants de la vida política de la ciutat, l'Ajuntament i la Generalitat.
L'aspecte que té actualment la plaça és obra del municipi progressista de 1823.

Imatge d'esglesia gòtica

 

 

 

 

 

Plaça del Rei

Donant accés al Palau Reial Major i a la Capella Reial, no cabia cap altre nom per a aquest espai que ha estat definit com "la més noble unitat urbana de la Barcelona vella"

Foto
  • Palau del Lloctinent:
    Adreça:
    C Comtes, 2


Foto

    foto
  • Palau Reial Major Casa:
    Adreça:
    Pl Rei, 7*9

    Clariana Padellàs :
    Adreça:
    C Veguer, 2*4


FotoEscultura Topos V:
Adreça:
Pl Rei, 11





Plaça de Garriga i Bachs
  • Andreu Garriga i Bachs va donar una casa de la seva propietat, al carrer del Bisbe, per tal que fos enderrocada i possibilités la construcció d'una placeta destinada a la col·locació del monument que la presideix. 
    Monument al màrtirs de 1809 Monument als màrtirs de 1809 :
    Monument a la plaça Garriga i Bachs dedicat als barcelonins que es van aixecar contra el domini napoleònic i foren executats.
    Fet en bronze, és obra de Josep Llimona.
    L'àngel de pedra que forma un relleu a la paret, obra de Vicenç Navarro, va ser inaugurat el 1941.


    Carrer del Bisbe

    Artèria principal de la ciutat romana, aquest carrer segueix essent una de les grans vies de la Barcelona gòtica, i actualment la unió entre la plaça Nova i la plaça de Sant Jaume, dos centres neuràlgics dels ciutadans d'avui en dia

    Imatge del Portal del BisbePortal del Bisbe: inicialment la Porta Praetoria donava accés a la Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino, ciutat romana fundada l'any 15 aC, a l'època de l'emperador August.
    De les tres arcades que tenia, el que veiem actualment és un dels passos laterals per als vianants, i les dues torres de planta circular que defensaven els costats (s. I-V dC.)
    Al segle XII, les dues torres, propietat dels ardiaques de la catedral, van ser completades i reformades.Al segle XVI s'hi van obrir diverses finestres.
    El 1614 la Generalitat hi construeix un arc i una galeria que l'any 1823 són destruïts. L'aspecte que té actualment és de 1883-1895. A la torre de l'esquerra hi ha la fornícula de Sant Roc.

    FotoSanta Església Catedral Basílica de Barcelona - Claustre:
     Adreça: Pla Seu, 3






    Foto 
    Edifici Palau de la Generalitat:
    Adreça:
    Pl Sant Jaume, 4




    Foto 
    Casa dels Canonges:
    Imatge del fals pont gòtic
    Adreça:
    Pietat, 2*6
      
    Fals pont gòtic:
    Pont d'estil gòtic modern que uneix el Palau de la Generalitat amb les Cases dels Canonges. Va ser construït el 1928 per Joan Rubió i Bellver.
    Rubió i Bellver pertany a la generació final del modernisme. Va desenvolupar la part més important de la seva obra a partir del 1900. Deixeble i col·laborador de Gaudí, amb qui va treballar fins el 1905, va ser un dels més importants codificadors de les idees arquitectòniques del seu mestre, potenciant el corrent que més tard es coneixeria com "gaudinisme".
    Pel seu compte va construir una notable sèrie d'edificis entre els quals cal assenyalar, a Barcelona, les cases Macari Golferichs (1901) a la Gran Vía de les Corts Catalanes, la casa d'Isabel Pomar al carrer Girona, el Frare Blanc a l'avinguda del Doctor Andreu, la casa Manuel Dolcet a l'avinguda de Vallvidrera i les esglésies de la Universitat Industrial i del Foment de Pietat.
    Va ser president del Cercle Artístic de Sant Lluc des del 1904 fins al 1906 i des del 1912 fins al 1914.
      


     Carrer Paradís 

       L'atri de la primitiva catedral (segle VI?) anomenat popularment paradís quedava sobre el que ara és el carrer del mateix nom. 

    FotoMuseu d'Història de Barcelona - Temple d'August:
    Adreça:
    C Paradís, 10


     

     





    Pati Llimona

     Aquesta placeta deu el nom a Tomàs Llimona, que va adquirir l'edifici que hi ha de l'any 1779. 
    Imatge de la façana del Pati LLimonaCentre Cívic Pati Llimona:Casalot gòtic inaugurat com a centre cívic el 1991, ha conservat l'original terrassa sostinguda sobre mènsules amb figures del s. XV, possiblement obra de Jordi Johan.
    A una de les sales hi ha pintures gòtiques murals.
    A la porta d'entrada hi ha una escultura del perruquer Lluís Llongueras.
    Dins l'edifici hi ha les restes d'una casa romana adosada a una de les portes de la muralla, visible des de l'exterior.
    El nom de Llimona es deu a Tomàs Llimona, que va comprar l'edifici el 1779.



    Carrer del Regomir

    No és clar l'origen d'aquest nom. Podria derivar de rei Gamir (cap de les forces que defensaven la ciutat quan Lluís el Piadós va conquerir-la l'any 804) o bé del Rec Mir, quan als inicis del segle XI el comte Mir va emprendre la restauració del vell rec romà per aprofitar-ne les aigües i abocar-les després al Merdançà (una de les rieres que envoltaven la ciutat emmurallada). 
     
    Capella de Sant Cristòfol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada